Ingatlan vásárlás

Spanyolországban, az otthon is megszokott módon, az ingatlan adás-vételhez közjegyzői közreműködés szükséges.

A közjegyző (Notario) egy független, jogi végzettségű szakember, aki az adásvétel során a vevő és az eladó jogos érdekeit egyaránt védi.

Ellenőrzi, hogy a tulajdonjog átruházásának van-e jogi akadálya, ha pedig nincs, akkor részt vesz az adás-vétel törvényes keretek között történő lebonyolításában, és a szükséges adminisztratív teendők ellátásában.

A jognyilatkozatok megtétele előtt a Notario ellenőrzi, hogy az ingatlan valóban az eladó tulajdonát képezi, per- és tehermentes – a tulajdonjog átruházásnak jogi akadályai nincsenek.

A vevőtől a vételárat, míg az eladótól az ingatlan birtokbavételéhez szükséges dolgokat (pl.: kulcsok, stb.) szerzi be, illetve ellenőrzi az ingatlan birtokba vételezhetőségét.

A közjegyző jár el a tulajdoni lappal (Escritura) kapcsolatos ügyintézésben, és kötelessége az új tulajdonos regisztrálása az ingatlan nyilvántartásban.

Fontos tudni, hogy a közjegyző jogilag tekinti át az ügyletet, az ingatlan egyéb paramétereit nem vizsgálja, ez nem feladata.

Ugyancsak fontos dolog, hogy az esetleg illegálisan épített, főleg bővített ingatlanok esetén nem vizsgálja a teljes építmény legalitását, ha az tulajdoni lappal rendelkezik. 

ingatlan

A közjegyzői eljárás során kell megfizetni az illetéket és az adót is. Ezek a költségek az ingatlan vételárának, hozzávetőlegesen 10%-át tehetik ki.

Az ingatlan tulajdonjogának sikeres átruházásáról értesíteni kell az adóhatóságot és az Escritura-t be kell nyújtani a földhivatalhoz.

Ha esetleg az eljárás során túlfizetés keletkezik, a véglegesített tulajdoni lap kibocsátása után ez visszatérítésre kerül.

Ingatlan bérlés

A Kanári szigeteken rövid és hosszú távon is van lehetőség ingatlant bérelni.

A rövid távú, 1-2 hetes bérlések viszonylag egyszerűen, a bérleti díj kifizetésével megoldhatóak.

A hosszú távú bérlések esetén már szigorúbb szabályok vonatkoznak a bérbe adóra és a bérbe vevőre is.

Amennyiben ingatlant bérelne, segítünk kiválasztani a megfelelő ingatlant, valamint segítünk a bérléssel kapcsolatos ügyintézésben.

amiben segítünk

LETELEPEDÉS

A Tenerifén való tartós és legális tartózkodáshoz, alapvetően a NIE -re és/vagy a ” Certificado de Registro”-ra van szükség.

VÁLLALKOZÁS

Az európai gyakorlattól eltérően a Kanári-szigeteken, saját gazdasági törvényeknek kell megfelelni.

INGATLAN VÁSÁRLÁS VAGY BÉRLÉS

Az ingatlan adás-vételhez közjegyzői közreműködés szükséges…

GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁS VAGY BÉRLÉS

Bérlés, vásárlás vagy honosítás menete

SZOCIÁLIS ÜGYEK

Külföldi tartózkodás, illetve munkavállalás esetén fontos, hogy rendelkezzen biztosítással

Köszönöm a segítséget! Sok időt és idegeskedést megspóroltak nekem.

Attila

Ingatlant vásároltam Tenerifén. Az iroda mindent intézett helyettem. Nekem csak a kulcsokat kellett átvennem. Köszönöm!

K. Béla

Küldjön üzenetet

Ingyenes konzultáció

Vagy kérjen időpontot még ma!

Kollégáink ingyenes konzultációt Facebook Messenger vagy WhatsApp-on keresztül tartanak. Időpont kéréskor kérem vállassza ki az Önnek megfelelő platformot.