Letelepedés

Tenerifén való tartós és legális tartózkodáshoz, NIE -re és/vagy a ” Certificado de Registro”-ra van szükség. A NIE (Numero de Identidad de Extranjeros) a Spanyolország területén tartózkodó külföldiek egységes azonosítására szolgál. Közigazgatási értelemben megfelel a spanyol állampolgárok DNI – a Documento Nacional de Identidad (nemzeti személyazonosító okmány) számának.

Mindenkinek, aki 3 hónapot meghaladóan tartózkodik Tenerifén, regisztrálnia kell magát, mint itt tartózkodó külföldi állampolgár.

Egy másik hasonló okmány a “Certificado de Registro”.

Ezt „rezidenciának” is nevezik, vagy zöld NIE-nek. Ez egy teljes körű igazolásra alkalmas kis kártyát jelent, amivel a tulajdonosát megilletik azok az előnyök és kedvezmények, mint bármely helyi lakost. 

A NIE-t az Idegenrendészeti Hivatalnál, illetve a szerepét betöltő rendőrségen lehet beszerezni.

A NIE kiállítása díjköteles, amely díjat az eljárás megkezdése előtt bankfiókban kell megfizetni.

2020-ban a költségek: 9,36 € a NIE, és 10,50 € a Certificado de Registro igénylése esetén.

Lakcím létesítése

Lakcím létesítéséhetóz lakásbérleti szerződést kell kötni egy bérbeadóval és a bérleti szerződés alapján az önkormányzat bejegyzi a lakóhelyet.

Másik megoldás, hogy az önkormányzatnál adott lakcím-bejelentő nyomtatványt a bérbeadó aláír és azt visszük magunkkal az ügyintézéshez.

Az önkormányzat kiállít egy ún. Empadronamiento-t. Ez a lakcím igazolására szolgál és bizonyos ügyintézésekhez időnként újra kell igényelni. Ennyi elegendő, hogy a gyermekünket beírassuk az óvodába, iskolába, bankszámlát nyissunk, autót vásároljunk vagy szolgáltatói szerződéseket (telefon, internet, villany, víz, stb.) kössünk.

Ez valójában nem egy kártya, a lakcímigazolás egy A4-es lap, 6 hónapig érvényes. Meghosszabbítani, vagy újat kérni csak az esetben kell, ha valamilyen ügy intézéséhez szükséges.

Bankszámla, beiskolázás, utazás

A Kanári szigeteki lakosoknak jár 75%-os utazási kedvezmény, a “residencia de viajes”. A lakóhely szerinti önkormányzat adja ki a zöld rezidencia kártyára. Ezt a papírt 6 havonta kell újra igényelni. A kompokon vagy a repülőn a szigetek között és a félsziget felé sokkal olcsóbban lehet így utazni.

______________

Magánemberként, vállalkozóként ma már elképzelhetetlen a működés egy bankban megnyitott folyószámla nélkül. A Kanári szigeteken a bankszámla nyitás elsődleges feltétele a NIE regisztráció, és a lakcím létrehozás igazolásának a megléte. A hivatalok gördülékenyek ugyan, de az ügyintézéshez előre lefoglalt időpont, és kitöltött adatlapok szükségesek.

A spanyol oktatási rendszer öt lépcsőzetre osztható:

1. Iskolai előkészítő (Educación Infantil) (3-tól 6 éves korig).

2. Alsó tagozat (Educación primaria), 1-3. osztály (6 éves kortól 8 éves korig).

3. Felső tagozat (Educación secundaria obligatoria – ESO) 4-6. osztály (9-11 éves). Itt nagyon lényeges, a felső tagozatos oktatási séma, mert a diákok egy alapvető szakmai ismeretre is szert tesznek, amivel a szakmai életre, ill. a felsőfokú továbbképzésre lesznek felkészítve.

4. Gimnázium/ érettségi (Bachillerato) vagy szakmai kiképzés (Formación profesional) Az ESO befejezése után vagy továbbtanulás, vagy szakmai képzés között lehet választani. Minden iskola, köteles minimum két irányt ajánlani. Egy általános műveltséget kínál a Bachillerato. Két évig tart. A szakképzés iskolai ága is két évig tart (Formación profesional).

Ez „Técnico” címet ad. A középfokú képzés elkezdéséhez a felső tagozat, a magasabb fokú képzés elkezdéséhez a Bachillerato szükséges.

5. Egyetem (Universidad) A felvételi vizsga osztályzatából és a Bachilleratos osztályzatából lehet felvételt nyerni az egyetemre.

A spanyol oktatási rendszer különlegessége a rendszertani felkészítés!

amiben segítünk

LETELEPEDÉS

A Tenerifén való tartós és legális tartózkodáshoz, alapvetően a NIE -re és/vagy a ” Certificado de Registro”-ra van szükség.

VÁLLALKOZÁS

Az európai gyakorlattól eltérően a Kanári-szigeteken, saját gazdasági törvényeknek kell megfelelni.

INGATLAN VÁSÁRLÁS VAGY BÉRLÉS

Az ingatlan adás-vételhez közjegyzői közreműködés szükséges…

GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁS VAGY BÉRLÉS

Bérlés, vásárlás vagy honosítás menete

SZOCIÁLIS ÜGYEK

Külföldi tartózkodás, illetve munkavállalás esetén fontos, hogy rendelkezzen biztosítással

Köszönöm a segítséget! Sok időt és idegeskedést megspóroltak nekem.

Attila

Ingatlant vásároltam Tenerifén. Az iroda mindent intézett helyettem. Nekem csak a kulcsokat kellett átvennem. Köszönöm!

K. Béla

Küldjön üzenetet

Ingyenes konzultáció

Vagy kérjen időpontot még ma!

Kollégáink ingyenes konzultációt Facebook Messenger vagy WhatsApp-on keresztül tartanak. Időpont kéréskor kérem vállassza ki az Önnek megfelelő platformot.