Letelepedés

Tenerifén való tartós és legális tartózkodáshoz, NIE -re és/vagy a ” Certificado de Registro”-ra van szükség. A NIE (Numero de Identidad de Extranjeros) a Spanyolország területén tartózkodó külföldiek egységes azonosítására szolgál. Közigazgatási értelemben megfelel a spanyol állampolgárok DNI – a Documento Nacional de Identidad (nemzeti személyazonosító okmány) számának.

Mindenkinek, aki 3 hónapot meghaladóan tartózkodik Tenerifén, regisztrálnia kell magát, mint itt tartózkodó külföldi állampolgár.

Egy másik hasonló okmány a “Certificado de Registro”.

Ezt tévesen „rezidenciának” is nevezik, vagy zöld NIE-nek és, még ki tudja hányféleképpen.

Számos félreértésre ad okot a „rezidencia” szó helytelen használata. A rendszer már több éve átalakult, de még hivatalos helyeken is gyakran hallani, pedig már nem létező dologról van szó. Az EU nyomására törölték el, mert diszkriminatív volt. (szerintük). Pedig egy teljes körű igazolásra alkalmas kis kártyát jelentett, melyet most lepedőnyi papírokkal lehet csak helyettesíteni.

A NIE-t az Idegenrendészeti Hivatalnál, illetve a szerepét betöltő rendőrségen lehet beszerezni.

A NIE kiállítása díjköteles, amely díjat az eljárás megkezdése előtt bankfiókban kell megfizetni.

2020-ban a költségek: 9,36 € a NIE, és 10,50 € a Certificado de Registro igénylése esetén.

Lakcím létesítése

Lakcím létesítéséhetóz lakásbérleti szerződést kell kötni egy bérbeadóval és a bérleti szerződés alapján az önkormányzat bejegyzi a lakóhelyet.

Másik megoldás, hogy az önkormányzatnál adott lakcím-bejelentő nyomtatványt a bérbeadó aláír és azt visszük magunkkal az ügyintézéshez.

Az önkormányzat kiállít egy ún. Empadronamiento-t. Ez a lakcím igazolására szolgál és bizonyos ügyintézésekhez időnként újra kell igényelni. Ennyi elegendő, hogy a gyermekünket beírassuk az óvodába, iskolába, bankszámlát nyissunk, autót vásároljunk vagy szolgáltatói szerződéseket (telefon, internet, villany, víz, stb.) kössünk.

Ez valójában nem egy kártya, a lakcímigazolás egy A4-es lap, 6 hónapig érvényes. Meghosszabbítani, vagy újat kérni csak az esetben kell, ha valamilyen ügy intézéséhez szükséges.

Bankszámla, beiskolázás, utazás

A Kanári szigeteki lakosoknak jár 75%-os utazási kedvezmény, a “residencia de viajes”. A lakóhely szerinti önkormányzat adja ki a zöld rezidencia kártyára. Ezt a papírt 6 havonta kell újra igényelni. A kompokon vagy a repülőn a szigetek között és a félsziget felé sokkal olcsóbban lehet így utazni.

______________

Magánemberként, vállalkozóként ma már elképzelhetetlen a működés egy bankban megnyitott folyószámla nélkül. A Kanári szigeteken a bankszámla nyitás elsődleges feltétele a NIE regisztráció, és a lakcím létrehozás igazolásának a megléte. A hivatalok gördülékenyek ugyan, de az ügyintézéshez előre lefoglalt időpont, és kitöltött adatlapok szükségesek.

A spanyol oktatási rendszer öt lépcsőzetre osztható:

1. Iskolai előkészítő (Educación Infantil) (3-tól 6 éves korig).

2. Alsó tagozat (Educación primaria), 1-3. osztály (6 éves kortól 8 éves korig).

3. Felső tagozat (Educación secundaria obligatoria – ESO) 4-6. osztály (9-11 éves). Itt nagyon lényeges, a felső tagozatos oktatási séma, mert a diákok egy alapvető szakmai ismeretre is szert tesznek, amivel a szakmai életre, ill. a felsőfokú továbbképzésre lesznek felkészítve.

4. Gimnázium/ érettségi (Bachillerato) vagy szakmai kiképzés (Formación profesional) Az ESO befejezése után vagy továbbtanulás, vagy szakmai képzés között lehet választani. Minden iskola, köteles minimum két irányt ajánlani. Egy általános műveltséget kínál a Bachillerato. Két évig tart. A szakképzés iskolai ága is két évig tart (Formación profesional).

Ez „Técnico” címet ad. A középfokú képzés elkezdéséhez a felső tagozat, a magasabb fokú képzés elkezdéséhez a Bachillerato szükséges.

5. Egyetem (Universidad) A felvételi vizsga osztályzatából és a Bachilleratos osztályzatából lehet felvételt nyerni az egyetemre.

A spanyol oktatási rendszer különlegessége a rendszertani felkészítés!

amiben segítünk

LETELEPEDÉS

A Tenerifén való tartós és legális tartózkodáshoz, alapvetően a NIE -re és/vagy a ” Certificado de Registro”-ra van szükség.

VÁLLALKOZÁS

Az európai gyakorlattól eltérően a Kanári-szigeteken, saját gazdasági törvényeknek kell megfelelni.

INGATLAN VÁSÁRLÁS VAGY BÉRLÉS

Az ingatlan adás-vételhez közjegyzői közreműködés szükséges…

GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁS VAGY BÉRLÉS

Bérlés, vásárlás vagy honosítás menete

SZOCIÁLIS ÜGYEK

Külföldi tartózkodás, illetve munkavállalás esetén fontos, hogy rendelkezzen biztosítással

Köszönöm a segítséget! Sok időt és idegeskedést megspóroltak nekem.

Attila

Ingatlant vásároltam Tenerifén. Az iroda mindent intézett helyettem. Nekem csak a kulcsokat kellett átvennem. Köszönöm!

K. Béla

Küldjön üzenetet

Ingyenes konzultáció

Vagy kérjen időpontot még ma!

Kollégáink ingyenes konzultációt Facebook Messenger vagy WhatsApp-on keresztül tartanak. Időpont kéréskor kérem vállassza ki az Önnek megfelelő platformot.